Verksamhet
Familjehem
Som familjehem tar man emot ett okänt barn eller ungdom i sin familj. Man öppnar också sitt hem för insyn och granskning av socialtjänst och barnets biologiska föräldrar. Barn som placeras i familjehem har ofta större behov än de ”egna” barnen, på grund av de upplevelser de har bakom sig och att de blivit separerade från sina föräldrar. Hur länge barnet behöver stanna i ett familjehem beror bl.a. på anledningen till att barnet är placerat. Det kan handla om några månader, flera år och ibland hela barnets uppväxt.
Jourhem
Jourhemsplaceringar skiljer sig från andra uppdragen. Dels förväntas det oftast att en vuxen ska vara hemma på heltid och barnet som behöver placering under en kortare tid. Familjen har ibland bara någon timme på sig för att förbereda sig inför placeringen. Barn som placeras i jourhem ofta befinner sig i ett chocktillstånd på grund av omständigheterna som orsakat placeringen samt separationen från föräldrarna. Under tiden ett barn bor i ett jourhem ska en utredning göras om barnets situation och komma fram till att vad som är bäst för barnet i nästa steg. En utredning ska genomföras inom fyra månader.
Kontaktfamilj/Stödfamilj
Uppdraget bygger främst på att barnet kommer till en familj som har ”ledig” tid såsom kvällar och helger. Det är en helt frivillig insats som ges till barnet och baseras på att stötta den biologiska familjen. Uppdraget handlar om att erbjuda en trygg miljö och att på olika sätt vara ett stöd för barnet utifrån barnets behov. En huvudsaklig uppgift är att lyssna och bara finnas till. En kontaktfamiljs uppdrag sträcker sig ofta över längre tid och kan pågå i flera år